De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alles (784 titels) toon dansboekje toon tien nieuwe vlaamse
toon toneelschrijfprijs/nominatie toon sleuteltekst toon vertaald (oranje) toon bewerking
toon jeugdtheater toon other language (paars) toon tweetalig (bruin) toon secundair (blauw)
toon wit boekje toon gesprekken met makers toon libretto (rood) toon muziektheater
toon monoloog toon kleine bezetting (2-4) toon grote bezetting (>4) toon toneeltekst
toon De Spelerij
nr schrijver Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
528 William Shakespeare Louis J.A. van Beek Othello (bewerking) 2v-3m 1602 NL downloaden

William Shakespeare (1564–1616 ) , een Engels toneelschrijver en dichter, vertrok ca 1585 naar Londen, waar hij als acteur aan de kost probeerde te komen. In 1589 schreef hij zijn eerste toneelstuk, Henry VI. In totaal zou hij in twintig jaar tijd bijna veertig stukken schrijven, alleen of samen met andere auteurs en theatermakers. De helft van alle aan hem toegeschreven stukken is pas na zijn dood gepubliceerd, in de beroemde Folio-editie van 1623.

Louis van Beek (Kamerik, 1968), toneelspeler en schrijver, speelde bij o.a. de Paardenkathedraal onder Dirk Tanghe, De Spelerij, NTGent en Zeelandia. Hij werkt intensief samen met Paula Bangels. Voor zijn zelfgeschreven en gespeelde toneelstuk Mathilde, werd hij genomineerd voor de Louis d’Or.

Hij is verliefd op haar, zij is verliefd op hem. Ze trouwen, tegen de wil van haar vader en vertrekken, ver weg. Zijn vriend helpt en steunt hem. Maar al snel blijkt de vriend, gedreven door afgunst, er alles aan te doen om wantrouwen te zaaien. En dat lukt. Hij speelt het verderfelijke spel der manipulatie. Met fatale gevolgen.

opvoergegevens: De Spelerij / Paula Bangels

PDF download