De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alles (784 titels) toon dansboekje toon tien nieuwe vlaamse
toon toneelschrijfprijs/nominatie toon sleuteltekst toon vertaald (oranje) toon bewerking
toon jeugdtheater toon other language (paars) toon tweetalig (bruin) toon secundair (blauw)
toon wit boekje toon gesprekken met makers toon libretto (rood) toon muziektheater
toon monoloog toon kleine bezetting (2-4) toon grote bezetting (>4) toon toneeltekst
toon Theater Kwast
nr schrijver Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
800 Catharina Verwers Imre Besanger Spaensche heydin 10> 1644 NL downloaden

Catharina Verwers (1618-1684) Alhoewel ze maar één toneelstuk op haar naam heeft staan en er slechts drie gedichten van haar hand bekend zijn, is zij ondanks dit bescheiden oeuvre een baanbrekend schrijfster geweest. Als eerste Nederlandse vrouw lukte het haar om een stuk van haar hand in de Amsterdamse schouwburg gespeeld en daarna gepubliceerd te krijgen. Het blijspel Spaensche Heydin had na de première op 14 juni 1644 een korstondig succes op de Amsterdamse planken. Dat zij hiermee door een glazen plafond ging, vestigde haar reputatie.

Imre Besanger (1981) is artistiek leider bij Theater Kwast. Hij bewerkte tientallen historische teksten voor het toneel.

Spaensche heydin volgt de onmogelijke liefde van de edelman Don Jan en de heidin oftwel zigeunerin Preciose. Don Jan treft haar in het bos, als hij op jacht is en is op slag verliefd. Zo verliefd dat hij besluit al zijn rijkdom en aanzien op te geven, om zich aan te kunnen sluiten bij de heidenen en zo de hand van Preciose te verwerven. Hiervoor heeft hij de goedkeuring van haar grootmoeder en voogd Majombe nodig. Niets is het echter wat het lijkt. Al snel maken we namelijk ook kennis met Guiomara de Mennesse, een hoge edelvrouw. Haar kind Constance is als peuter ontvoerd en nooit meer teruggezien. Door een toevallige omstandigheid, waarbij Don Jan en Preciose gevangen worden genoemen, komt laatsgenoemde onverwacht oog in oog met haar biologische ouders te staan, namelijk Guiomara de Mennesse en haar echtgenoot Don Ferdinando. Majombe biegt op Preciose ooit gestolen te hebben en levert bewijs dat Preciose in werkelijkheid de verloren dochter Constance is. Nu staat geen standenverschil een huwelijk meer in de weg!

opvoergegevens: Theater Kwast

PDF download