|
Tine Van Aerschot ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot maker/schrijver in het theater. Vanaf 2002 begon ze zelf met werk te ontwikkelen. In 2006 kwam de eerste voorstelling 'I have no thoughts and this is one of them.'
|
|
Een tekst als een orkestpartituur, een voorstelling als een concert. De protagonist in deze voorstelling is de tekst. In zekere zin is dat altijd zo, maar hier zijn de acteurs niet bezig met het overbrengen van de inhoud maar met het vertalen en het anders leesbaar maken van de tekst. Niet dat de inhoud niet belangrijk is, integendeel. De tekst wordt aangeboden in zoveel mogelijk verschillende vormen: projectie, geluid, gesproken woord, beweging of dans.
opvoergegevens:
Kaaitheater / Tine van Aerschot
|
inkijken
|
|
|
Magne van den Berg (1967, Enschede) studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam, waarna ze haar eigen voorstellingen schreef en speelde. Vanaf 2006 richtte ze zich volledig op het schrijven. In 2008 won ze de H.G. Van der Viesprijs voor De lange nasleep van een korte mededeling en in 2016 won ze de Taalunie Toneelschrijfprijs met Ik speel geen Medea. Naast het schrijven van toneel maakt ze voorstellingen i.s.m Nicole Beutler
Don Duyns (Haarlem, 1967) is schrijver en regisseur. Zijn toneelteksten werden uitgebracht bij gezelschappen als Hollandia, Huis aan de Amstel, Rotheater, Growing up in Public, Het Filiaal en de Theatertroep. Daarnaast schrijft hij ook romans en scenario’s voor tv en film. Hij doceert op de schrijfopleiding van de HKU te Utrecht en aan de Filmacademie te Amsterdam. In 2019 won hij, samen met Pieter Kramer, de Prosceniumprijs, voor een wezenlijke bijdrage aan het Nederlandse theater.
Koen van Hensbergen (Velp, 1988) studeerde in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In het project Van Kniertje tot Diva maakt hij zijn debuut als schrijver en performer (Lloyd Hotel, Amsterdam 2015).
Tjitske Jansen (Barneveld, 1971) studeerde in 1996 af aan ArtEZ, de Academie voor Theater in Arnhem. Ze is freelance schrijver, publiceerde drie bundels waarin ze poëzie, proza en theater combineert:
– Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003),
– Koerikoeloem (2007) waarmee ze de Anna Bijns prijs won en
– Voor altijd voor het laatst (2015).
Pauline Mol (Amsterdam, 1953) studeerde Nederlands en Theaterwetenschap. Van 1973-85 was ze medewerker bij Tejater Teneeter. Vanaf 1982 legde zij zich steeds meer toe op het schrijven van toneelteksten. Van 1990-98 had ze de artistieke leiding van Artemis. Tegenwoordig schrijft zij weer free-lance voor het jeugdtheater. Haar werk is o.a. vertaald in het Duits, Engels, Kroatisch, Fries, Frans, Zweeds, Deens, Arabisch en Spaans
Gerardjan Rijnders (Delft, 1949) is regisseur, auteur en acteur. Hij was vanaf 1987 tot 2001 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Daarna werkte hij als freelancer voor talloze, zeer uiteenlopende groepen en gezelschappen in binnen- en buitenland. Zijn teksten zijn in meerdere talen vertaald.
Lot Vekemans (Oss,1965) studeerde 1993 af aan de Schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam. In 2005 ontving ze voor de tekst van Truckstop en Zus Van de Van der Viesprijs.
In 2010 won ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif. Haar werk is inmiddels in meer dan vijftien landen gespeeld en ook verfilmd. In 2012 debuteerde Vekemans als romanschrijver.
Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.
|
|
Acht (toneel)schrijvers zijn ingegaan op het verzoek van Het Wilde Oog om bij een foto uit de verzameling Spakenburgse Diva's een tekst van 600 tot 800 woorden te schrijven. Acht monologen dus door: Lot Vekemans, Gerardjan Rijnders, Pauline Mol, Don Duyns, Magne van den Berg, Jibbe Willems, Tjitske Jansen en Koen van Hensbergen.
opvoergegevens:
Het Wilde Oog
|
inkijken
|
|
|
Hans Aarsman (1951) is fotodetective. In de Volkskrant ontleedt hij wekelijks foto’s.
Op www.TEDxAmsterdam.com is een lezing van hem te zien.
In 2012/2013 toert hij met een show door het land: De Aarsman Projectie.
In 2014 volgt een nieuwe show: Tellen Tot Tien.
|
|
Sufferds, dat zijn we. Hoogstens in staat een fractie van de wereld om ons heen te zien. Aarsman is door zijn lezingen en bijdragen in de Volkskrant in staat iemand die ziende blind is weer te leren kijken. Sinds 1996 geeft hij die zienswijze ook op toneel gestalte.
opvoergegevens:
Exile vzw
uitgave: BoekWerk #2
|
inkijken
|
|