Tjeerd Bischoff studeerde in 1987 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Na tien jaar gespeeld te hebben als freelance acteur oa. bij Carroussel, Rieks Swarte, Huis aan de Amstel en Effecten in Ontwikkeling, richtte hij zich vanaf 1998 op het schrijven van toneel. Hij schreef oa. Een Vijand van Niks (Huis aan de Amstel) Kortsluiting (Bellevue lunchtheater), H.A.R.T. (Wederzijds), Winterkoorts (de Wetten van Kepler ), Dorst (Toneelgroep Dorst). Voor de Toneelmakerij schreef hij Het Begin van Alles en samen met hen en het Rijksmuseum ontwikkelde en schreef hij het project Jij en de Gouden Eeuw. Voor Tryater schreef hij voor een aantal locatieprojecten, waaronder de 11Stêdetocht, een barre en bizarre tocht. Mansholt was het eerste stuk dat hij schreef voor Toneelgroep Jan Vos. Het stuk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en genomineerd voor de vijfjaarlijkse prijs voor toneelteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Brussel.

Bodil de la Parra Tjeerd Bischoff

Brieven aan Bertje / Vanaf de vluchtstrook

Brieven aan Bertje - Bodil de la Para
De Surinaamse Elisabeth ‘Betty’ Bergen komt eind jaren twintig naar Nederland om te werken als verpleegkundige. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog trouwt ze, maar na een half jaar is ze al weduwe. Niet lang daarna besluit Betty haar woning op het Harmoniehof te Amsterdam als schuilplaats aan te bieden. Ze heeft maar liefst acht Joodse onderduikers in haar huis, waaronder de dan driejarige Bertje. Ze beschouwt hem als haar eigen kind. In juni 1944 worden ze verraden en samen met haar Joodse onderduikers wordt Betty afgevoerd. Betty overleeft de oorlog. In 1948 hertrouwt ze en biedt ze in dezelfde woning onderdak aan vele Surinaamse familieleden en kennissen.  Een ogenschijnlijk gezellige tijd breekt aan. Over de oorlog spreekt ze niet meer.

/

Vanaf de vluchtstrook – Tjeerd Bischoff
Zes kinderen groeien op in een groot winkelpand in het oosten van het land. Gedurende de Tweede Wereldoorlog vinden veel onderduikers onderdak bij de familie. Tachtig jaar later wil het laatste kind dat nog in leven is, haar geboortehuis nog één keer zien. Samen met haar dochter, zoon en kleinkinderen bezoekt ze het nu leegstaande pand. Het verleden doemt op, de toekomst werpt donkere schaduwen en het heden gedraagt zich als een horzel die niet van ophouden weet. Wat te doen met de wereld waarin je leeft? Het bezoek wordt een onstuimig samenzijn dat eindigt aan de kant van de snelweg.

#905 €12.50