Els Ingeborg Smits (Amsterdam 1951-2010) studeerde in 1969 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Ze debuteerde in De kleine parade, de musical van Wim Sonnelveld. Van 1973 tot 1984 was ze verbonden aan toneelgroep Baal onder leiding van Leonard Frank. Daarna werkte ze met Frans Strijards bij Art&Pro en ontving voor haar rol in Hitchcocks driesprong de Colombina. Ze speelde vanaf 1985 als freelancer o.a. bij Het Nationale Toneel, Theater van het Oosten, het RO-theater en de Toneelschuur en deed veel televisie en filmwerk. In de tweede helft van de jaren negentig maakte ze samen met Cas Enklaar de Bas en Elze-trilogie.
De afgelopen jaren was ze ondermeer te zien in mightysociety 4 en 7 onder regie van Eric de Vroedt en initieerde ze zelf Mensenkinderen, het toneelstuk van J.J. Voskuil, waar ze zelf een rol in had.
Els Ingeborg Smits speelde haar laatste grote rol in Broei, een toneelstuk dat Elmer Schönberger schreef in opdracht van haar en Dic van Duin, in de regie van Matin van Veldhuizen. Haar laatste rol speelde ze in Oom Wanja van Suburbia.
Naast Een fantastische ruïne schreef ze samen met Eefje Nanninga De moeder van de gedachte en een stuk over Carrie van Bruggen.