De Nieuwe Toneelbibliotheek

toon laatste nieuws

Dichter, vertaler Erik Bindervoet schrijft nieuwe tekst voor tgECHO

inkijken bestellen

Dichter, vertaler Erik Bindervoet schrijft nieuwe tekst voor tgECHO. Na Botten schreef hij zijn tweede stuk voor tgECHO: Hotel Informatie v/h hotel De Olifant alias Hotel Information oftewel Lekken– is de volledige titel. Een klucht over de verhouding mens-informatie.Hoe houden we stand tegenover de vloedgolf van informatie die ons via allerlei media overspoelt.

Het vierde boekje van Gesprekken met Makers is er!

inkijken bestellen

Het is altijd een klein wonder wanneer er weer een boekje van Gesprekken met Makers af is. Het idee lijkt simpel: een aantal gesprekken met een bijzondere maker over zijn werk plus (eventueel) aanvullend materiaal,maar het heeft altijd veel meer voeten in aarde en kost ook altijd meer tijd dan gedacht. De makers zijn kunstenaars en hebben een drukke praktijk en vaak uitgesproken ideeën over wat er met zo'n boekje moet. En zoals we uit de boekjes lezen: uitgesproken ideeën zijn er nooit in één keer, die groeien en ontwikkelen zich. Tijd dus. En aandacht. Maar dan heb je ook wel wat! Met trots presenteren we nu dan onze vierde boekje in deze bijzondere reeks: Gesprekken met Makers: Marien Jongewaard.

Marien Jongewaard (Amsterdam, 1951) volgde de opleiding Docent Dansex- pressie en de Mime-opleiding van De Theaterschool in Amsterdam. In 1978 richtte hij samen met schrijver Rob de Graaf en theatermaker Dik Boutkan het Amsterdamse theatergezelschap Nieuw West op. In 1991 krijgt het gezelschap een andere vorm wanneer danser/choreograaf Truus Bronkhorst zich aansluit. (Boutkan is dan al verdwenen). Na samenwerkingen met gezelschappen als Kas & De Wolf, Toneelgroep Amsterdam, Bambi, Wilco en Dood Paard voegen zich de laatste jaren ook jongere makers en gezel- schappen, zoals Jetse Batelaan, Lotte van den Berg en De Warme Winkel.

Gesprekken met Makers

Dit boekje is uitgegeven in de serie Gesprekken met Makers. Deze reeks wil een bijdrage leveren aan het geheugen van het theater in Nederland. Daarbij stellen wij de praktijk, het denken en de kennis van podiumkunstenaars zelf centraal. Wij willen hen gelegenheid bieden om zich in hun eigen taal, en vanuit hun eigen ervaring en interesse uit te spreken. Voor deze boekjes werkt DAS Research, lectoraat van de Academie voor Theater en Dans, sinds 2014 samen met De Nieuwe Toneelbibliotheek en een wisselende redactie. Telkens zoeken wij naar makers en schrijvers die met elkaar in gesprek willen gaan.

boekje 400!

inkijken bestellen

Vier jaar geleden zijn Barbara en Stefanie getuige van een euthanasie in hun heel nabije familie. Toen zijn ze beginnen nadenken over deze kwestie. Afgelopen twee jaar keerden ze het thema euthanasie zorgvuldig binnenstebuiten, aan de hand van gesprekken en ontmoetingen met experts, dichters, kinderen, bejaarden, theatermakers en muzikanten. De voorstelling, gebaseerd op hun tweejarig onderzoek, is geen échte biografie en ook geen pleidooi voor of tegen – maar een verbeelding over hoe de dood eruitziet als ze van theater is.

De Oude Man en het kind Mimi Schmidt zijn de hoofdpersonages van het verhaal. Ze hebben beide last van vogels. Alle twee zijn ze ziek maar anders. De ene zichtbaar. De andere eerder onzichtbaar. Op onze scène ontmoeten ze elkaar en besluiten om samen te zingen. Op een kleurrijke, muzikale, beeldende en dansende wijze zoeken we het moment van stilvallen op. Iets wat de dood tenslotte is. Poëzië, een spuit en DaDa.

Met Lino's van Stefanie Claes