De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws

Twee keer King Lear (boekje #449 en 461)

Publiceerden we ooit twee boekjes van Shakespeare's De Storm [#191 van De Toneelmakerij en 202 van Frank Albers] en van Othello [#124 Dood Paard, 278 Jibbe Willems]. Is de derde bewerking van Romeo en Julia in de maak [#267 Lucas de Waard, 339 Erik Bindervoet, 453 Hulst & Tarenskeen]. Binnenkort verschijnen dan ook twee boekjes van King Lear: een bewerking die Simon De Vos maakte voor het Zuidelijk Toneel en HETPALEIS en een vertaling van Jibbe Willems voor Toneelgroep Maastricht. Gelukkig raakt het einde nooit in zicht!

Marcel Otten vertaalt teksten Heiner Müller opnieuw:

inkijken bestellen

nawoord van de vertaler:

Heiner Müller (1929-1996) is een auteur die voor een ander theater schreef. Deze bundel bewijst dat wederom, de literaire grenzen worden overhoop gehaald; bij vele teksten weet je niet of de tekst als toneelstuk bedoeld is, als prozatekst of als poëzie. Zelfs zijn interviews stichten verwarring. Sinds Heiner in 1977 De Hamletmachine schreef, dat bij vele theatermakers als een bom insloeg, werd naar elke nieuwe Müller-tekst reikhalzend uitgekeken en telkens liet hij iedereen in verwarring achter. Heiner zette in zijn eentje het Europese theaterlandschap op zijn kop, elke enscenering van zijn stukken was een unieke ervaring. Zijn stukken werden door theatermakers gefileerd, tussen andere teksten geplaatst of voorzien van eigen commentaar, als twee-, drie- of zelfs vierluik gepresenteerd, voorzien van gigantische decors, droogjes voorgelezen op een leeg toneel of op een puffende rijnaak getoeterd. Er kwam een panter aan te pas, een vliegende pianovleugel, veel naakt, vuur, vuurwerk, smeltende ijsblokken, een gigantische meteoriet die dreigend in de kap hing, de sirtaki werd gedanst en ooit heb ik het hele toneel als een wipwap op en neer zien bewegen. En na afloop werd er hartstochtelijk geapplaudiseerd, gescholden en gefloten, verbijsterd gemompeld, alleen maar gezwegen en de verzamelde recensenten keken bedremmeld naar hun notitieboekjes.
Deze bundel zal onderdeel zijn van een vierluik.
In dit deel, Eenzame teksten die op geschiedenis wachten, heb ik materiaal opgenomen dat de grote verscheidenheid van zijn werk illustreert. Ik ben daarbij intuïtief te werk gegaan, het zijn teksten die mij persoonlijk aanspreken; ruim twintig jaar na het overlijden van Heiner hebben zijn teksten nog steeds een hallucinerende uitwerking op mij. Een aantal teksten zijn nog niet eerder in vertaling verschenen en de teksten die ik reeds had vertaald, zijn rigoreus herzien. De tweede bundel, Shakespeare Factory, zal teksten bevatten met Müllers Shakespearebewerkingen, onder andere De Hamletmachine en Anatomie Titus Fall of Rome Een Shakespearecommentaar, en in de derde bundel komen Müllers bewerkingen van klassiek Grieks materiaal zoals Verkommerde oever Medeamateriaal Landschap met Argonauten en Philoktetes aan bod. In het laatste deel, dat waarschijnlijk als titel Ik ben een neger zal hebben, zal ik een compilatie maken van een aantal essays, gedeeltes uit interviews en citaten uit Müllers autobiografie.
De verzamelde bundels zijn een hommage aan een groot schrijver, een dierbare vriend en mijn theatervader.

Marcel Otten
Mountcharles, Ierland

Een toneeltekst in werkwoorden – door Joost II Sickenga

inkijken bestellen