De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon laatste nieuws
Nieuws

Vlaamse podiumtekstprijs voor Stijn Devillé

Uit de theaterkrant:
Door Joke Beeckmans gepubliceerd 19 september 2017

 

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) uit Vlaanderen heeft de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop van Stijn Devillé bekroond met haar prijs voor podiumteksten. De onderscheiding ter waarde van 5.000 euro wordt op 24 oktober in het Academiegebouw in Gent uitgereikt. 

De KANTL reikt elk jaar een literaire prijs uit, die zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie richt. In 2017 zijn de podiumteksten aan de beurt.

Stijn Devillé (1974) krijgt de prijs niet alleen voor zijn recente voorstelling Hoop, maar ook voor Hebzucht en Angst, waarmee het een trilogie vormt. Het drieluik is volgens de jury ‘een huzarenstuk waarmee Stijn Devillé tegelijk ontmaskert en een weg aanwijst’.

De jury is vooral onder de indruk van hoe de schrijver zijn personages neerzet; ‘Ze zijn geloofwaardig in hun scherpe dialogen en hun ironische analyse van de hun omringende wereld. De kronkels van hun redeneringen, hun excuses en zelfbedrog, hun angsten zijn ook deze van de lezer/toeschouwer, die evenzeer geraakt wordt door de problemen die de auteur aan de orde stelt.’

De jury werd dit jaar voorgezeten door Patrick Lateur. Daarnaast maakten ook de Academieleden Anne Marie Musschoot, Geert Van Istendael en Erik Vlaeminck deel uit van de jury. Recente laureaten van de KANTL-prijs voor podiumteksten waren David Van Reybrouck (2007) en Tom Lanoye (2012).

In december 2009 won Devillé voor zijn stuk Hitler is dood de Taalunie Toneelschrijfprijs. Zijn teksten zijn uitgegeven door de De Nieuwe Toneelbibliotheek (Amsterdam) en vertaald in het Frans en Duits.

 

https://www.theaterkrant.nl/nieuws/vlaamse-podiumtekstprijs-stijn-deville/

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

We leven niet in een tijdperk van verandering.
We leven in een verandering van tijdperk.


Met Hebzucht,  Angst en Hoop schreef Stijn Devillé een trilogie van politieke thrillers over de wereld sinds de bankencrisis.

Hebzucht vertelt de klassieke rise & fall van een imperium. Maar aan het eind van deze tragedie, gaan de personages niet dood. Ze cashen hun geld en zoeken dekking in de plooien van de geschiedenis.
Het tweede boek Angst start waar Hebzucht eindigt: het blikt weg van de financiële wereld en zoomt in op de rest van onze samenleving. Op de angst die de wereld teistert sinds de val van de banken. De angst die om zich heen grijpt op de beurzen, in de politieke hoofdkwartieren, de kabinetten, de commissies. Maar ook de angst van vele mensen op straat in de Europese steden.
In Hoop gaan de personages op zoek naar perspectieven. En wenden ze zich tot het publiek. Om één van hen te zijn. Geen rol meer te spelen. En een voorstel te doen.

Stijn Devillé (1974) is theatermaker en directeur van theaterhuis Het nieuwstedelijk (Leuven, Hasselt, Genk). Zijn toneelstukken worden vertaald in het Frans en het Duits. La Dissection d’un Homme Armé en Lev werden voor de VRT tot hoorspel bewerkt (Klara). Voor Hitler is dood ontving Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 en Hebzucht werd genomineerd voor een Sabam Award

Het boekje Gesprekken met Makers: Marien Jongewaard wordt donderdag gepresenteerd

Met trots nodigen wij u uit voor de presentatie van het vierde boekje uit de reeks Gesprekken met Makers bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Het is tegelijk ook een kennisgeving: het boekje Gesprekken met Makers: Marien Jongewaard bestaat en is te verkrijgen vanaf donderdag 21 september!

De boekpresentatie vindt plaats in Theater Kikker in Utrecht na de voorstelling zwart/zwart rond 22:00 uur. De voorstelling zwart/zwart waarin Marien schittert begint om 20:00uur

10 teksten van bijna vergeten schrijver Tone Brulin uitgegeven bij T-boeken

VLAAMSE SLEUTELTEKSTEN: geëngageerde teksten vanuit de vorige eeuw- bijna vergeten, maar nog net opgevangen in een boek, opdat ze weer gelezen kunnen worden en wellicht gespeeld...het eerste boek van de nieuwe uitgeverij T-boeken. welkom!

Boekje 400 (vierhonderd) !

Boekje 400 is naar de drukker! Een grillige en bijzondere tekst van de vlaamse theatermakers Barbara en Stefanie Claes. Mèt 10 lino's.

We begonnen in 2009 vanuit schrijvers en schrijversorganisaties omdat er nog maar amper toneelteksten werden uitgegeven. En nu, vanuit het idee van een reeks zakboekjes met vaste format geprint on demand en verkocht via een website en de betrokken schrijvers en gezelschappen zijn we na 8 jaar al bezig met boekje 400! De bibliotheek groeit door veel nieuw geschreven werk, maar gelukkig neemt ook het aantal nieuwe en oude vertalingen van klassiekers in de reeks toe: we moeten onze bronnen koesteren en kennen. En er verschijnt binnenkort zelfs weer een blauw [secundair] boekje in de reeks Gesprekken  met Makers. (Marien Jongewaard). Wij zijn trots! Dank schrijvers en vertalers, dank print on demand en dank Connie Nijman voor de tijdloze [of altijd in de tijd passende] vormgeving van de boekjes!

 

Toneelschrijver Lot Vekemans houdt Staat van het Theater op Theaterfestival in Amsterdam

Het Nederlands Theater Festival wordt jaarlijks geopend met de Staat van het Theater, de traditionele openingsspeech die de start van het nieuwe theaterseizoen markeert. In de Staat van het Theater reflecteert een prominent persoon uit de theaterwereld hun op actuele ontwikkelingen binnen en buiten de theatersector. Dit jaar wordt de Staat van het Theater uitgesproken door Lot Vekemans: Nederlands meest gespeelde toneelauteur in het buitenland. Haar werk is in 17 talen vertaald en in meer dan 25 landen gespeeld.

Voorafgaand aan de Staat van het Theater wordt de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs uitgereikt. De grootste theaterprijs van Nederland voor nieuwe makers. De winnaar ontvangt een bedrag van € 45.000 voor het hernemen van de winnende voorstelling of voor de ontwikkeling van een nieuwe productie.

Het openingsprogramma is gratis toegankelijk. Je bent van harte welkom!

Uitgelicht

Het vierde boekje van Gesprekken met Makers is er!

inkijken bestellen

Het is altijd een klein wonder wanneer er weer een boekje van Gesprekken met Makers af is. Het idee lijkt simpel: een aantal gesprekken met een bijzondere maker over zijn werk plus (eventueel) aanvullend materiaal,maar het heeft altijd veel meer voeten in aarde en kost ook altijd meer tijd dan gedacht. De makers zijn kunstenaars en hebben een drukke praktijk en vaak uitgesproken ideeën over wat er met zo'n boekje moet. En zoals we uit de boekjes lezen: uitgesproken ideeën zijn er nooit in één keer, die groeien en ontwikkelen zich. Tijd dus. En aandacht. Maar dan heb je ook wel wat! Met trots presenteren we nu dan onze vierde boekje in deze bijzondere reeks: Gesprekken met Makers: Marien Jongewaard.

 

Marien Jongewaard (Amsterdam, 1951) volgde de opleiding Docent Dansex- pressie en de Mime-opleiding van De Theaterschool in Amsterdam. In 1978 richtte hij samen met schrijver Rob de Graaf en theatermaker Dik Boutkan het Amsterdamse theatergezelschap Nieuw West op. In 1991 krijgt het gezelschap een andere vorm wanneer danser/choreograaf Truus Bronkhorst zich aansluit. (Boutkan is dan al verdwenen). Na samenwerkingen met gezelschappen als Kas & De Wolf, Toneelgroep Amsterdam, Bambi, Wilco en Dood Paard voegen zich de laatste jaren ook jongere makers en gezel- schappen, zoals Jetse Batelaan, Lotte van den Berg en De Warme Winkel.

 

Gesprekken met Makers

Dit boekje is uitgegeven in de serie Gesprekken met Makers. Deze reeks wil een bijdrage leveren aan het geheugen van het theater in Nederland. Daarbij stellen wij de praktijk, het denken en de kennis van podiumkunstenaars zelf centraal. Wij willen hen gelegenheid bieden om zich in hun eigen taal, en vanuit hun eigen ervaring en interesse uit te spreken. Voor deze boekjes werkt DAS Research, lectoraat van de Academie voor Theater en Dans, sinds 2014 samen met De Nieuwe Toneelbibliotheek en een wisselende redactie. Telkens zoeken wij naar makers en schrijvers die met elkaar in gesprek willen gaan.

boekje 400!

inkijken bestellen

Vier jaar geleden zijn Barbara en Stefanie getuige van een euthanasie in hun heel nabije familie. Toen zijn ze beginnen nadenken over deze kwestie. Afgelopen twee jaar keerden ze het thema euthanasie zorgvuldig binnenstebuiten, aan de hand van gesprekken en ontmoetingen met experts, dichters, kinderen, bejaarden, theatermakers en muzikanten. De voorstelling, gebaseerd op hun tweejarig onderzoek, is geen échte biografie en ook geen pleidooi voor of tegen – maar een verbeelding over hoe de dood eruitziet als ze van theater is.

De Oude Man en het kind Mimi Schmidt zijn de hoofdpersonages van het verhaal. Ze hebben beide last van vogels. Alle twee zijn ze ziek maar anders. De ene zichtbaar. De andere eerder onzichtbaar. Op onze scène ontmoeten ze elkaar en besluiten om samen te zingen. Op een kleurrijke, muzikale, beeldende en dansende wijze zoeken we het moment van stilvallen op. Iets wat de dood tenslotte is. Poëzië, een spuit en DaDa.

 

Met Lino's van Stefanie Claes

5 bijzondere toneelteksten uit het Noors nu ontsloten voor Nederland en Vlaanderen

Onder de titel Ferske Norske (Verse Noren) geeft De Nieuwe Toneelbibliotheek in 2017 vijf nieuwe vertalingen uit van gezichtsbepalend werk van vijf contemporaine Noorse toneelschrijvers, die in Nederland en Vlaanderen nog onbekend zijn. De vertalingen worden begeleid door een bundel artikelen en interviews die context bieden. De zes boekjes worden gepresenteerd op het festival Ferske Norske, op 22 mei 2017 in Theater Bellevue Amsterdam. De boekjes zijn zowel als set als in losse delen te koop.

#390  Maaike van Rijn (redactie) – Ferske Norske; artikelen en interviews
#391  Fredrik Brattberg – De terugkomsten
    (vertaling Eline Jongsma)
#392  Kristofer Grønskag – Satellieten aan de hemel
    (vertaling Gerardjan Rijnders)
#393  Jesper Halle – De Bosjes
    (vertaling Tom Kleijn)
#394  Tale Næss – Strømmer / Wilde
    (vertaling Maaike van Rijn)
#395  Maria Tryti Vennerød – Zuiver
    (vertaling Maaike van Rijn)


Ferske Norske is een project van Maaike van Rijn i.s.m. DNTB

Info