De Nieuwe Toneelbibliotheek

login | registreren?
toon laatste nieuws

Zomerstop DNTB

Zoals elk jaar houden we een zomerstop. Dan worden er even geen boekjes meer gemaakt maar gelezen. We hadden weer een vol jaar met veel mooie boekjes  waaronder zelfs 5 nieuwe vertalingen uit het Noors met daarbij een hele dikke secundaire bundel over toneelschrijven in Nederland en Noorwegen. Mails zullen dus komende weken trager worden beantwoord (best via: info@denieuwetoneelbibliotheek.nl). Vanaf half augustus gaan we weer aan het werk en worden we weer actief. Bestellingen e.d. kunnen natuurlijk wel gewoon doorgaan! Een goede zomer en tot daarna!

Uitgelicht

5 bijzondere toneelteksten uit het Noors nu ontsloten voor Nederland en Vlaanderen

Onder de titel Ferske Norske (Verse Noren) geeft De Nieuwe Toneelbibliotheek in 2017 vijf nieuwe vertalingen uit van gezichtsbepalend werk van vijf contemporaine Noorse toneelschrijvers, die in Nederland en Vlaanderen nog onbekend zijn. De vertalingen worden begeleid door een bundel artikelen en interviews die context bieden. De zes boekjes worden gepresenteerd op het festival Ferske Norske, op 22 mei 2017 in Theater Bellevue Amsterdam. De boekjes zijn zowel als set als in losse delen te koop.

#390  Maaike van Rijn (redactie) – Ferske Norske; artikelen en interviews
#391  Fredrik Brattberg – De terugkomsten
    (vertaling Eline Jongsma)
#392  Kristofer Grønskag – Satellieten aan de hemel
    (vertaling Gerardjan Rijnders)
#393  Jesper Halle – De Bosjes
    (vertaling Tom Kleijn)
#394  Tale Næss – Strømmer / Wilde
    (vertaling Maaike van Rijn)
#395  Maria Tryti Vennerød – Zuiver
    (vertaling Maaike van Rijn)

Ferske Norske is een project van Maaike van Rijn i.s.m. DNTB

Bijzondere nieuwe [tiende tekst bij DNTB] tekst van Rik van den Bos

inkijken bestellen

Rik van den Bos schreef voor Theater Rotterdam een bijzondere monoloog voor Gijs Naber waarin hij het leven overdenkt.

Ze zeggen dat de cirkel een uitvinding van de mens is. Dat niets in de natuur perfect rond is. Dat dat zo lijkt, maar dat het dan alweer de mens is die het rondmaakt in zijn hoofd. Die de mankementen en schoonheidsfoutjes corrigeert. Wij kijken blijkbaar met een liefdevolle blik.

Het is vreemd dat we veel meer tijd vergeten dan dat we kunnen onthouden. En dat hoe ouder we worden en hoe meer tijd we met ons mee torsen, hoe slechter ons geheugen wordt.

Je denkt het allemaal mooi voor elkaar te hebben. Maar er hoeft maar dít te gebeuren en alles staat op zijn kop. Elke dag staat alles op het spel. Het is maar goed dat we dat vergeten.

Mensen zijn welwillend.
Toch vertonen ze vaak aanstootgevend gedrag zonder dat ze het zelf weten.
De meeste mensen denken dat ze iets moeten doen, dat ze iets met je moeten delen vanuit hun eigen ervaring, ze lijken vergeten dat het soms al genoeg is om gewoon kalm ademend naast je te staan en een hand op je schouder te leggen, zonder daarbij extra informatie in je oor te druppelen.

Tekst over schuld en vergeving van Rebekka de Wit en Tijdelijke Samenscholing

inkijken bestellen