De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alles (734 titels) toon dansboekje toon tien nieuwe vlaamse
toon toneelschrijfprijs/nominatie toon sleuteltekst toon vertaald (oranje) toon bewerking
toon jeugdtheater toon other language (paars) toon tweetalig (bruin) toon secundair (blauw)
toon wit boekje toon gesprekken met makers toon libretto (rood) toon muziektheater
toon monoloog toon kleine bezetting (2-4) toon grote bezetting (>4) toon toneeltekst
toon Theater Kwast
nr schrijver Vertaler titel jaar taal status
631 Juliana Cornelia de Lannoy Imre Besanger De belegering van Haerlem 1770 NL €12,50 bestellen

Juliana Cornelia de Lannoy (1738-1782) Op 19 april 1770 ging De belegering van Haerlem in première in de Amsterdamse stadsschouwburg op de Keizersgracht. Het stuk van de Brabantse barones Juliana de Lannoy werd zeer positief ontvangen en zou meer dan zestig jaar op het repertoire blijven. Pas vier jaar voor De belegering van Haerlem debuteerde De Lannoy met haar gedicht Aan mijn geest. In haar tragedies kregen vrouwelijke personages een prominentere en meer beslissende rol. Het Haarlemse icoon Kenau gaf ze zelfs geheel nieuw vorm. Hiermee zou De Lannoy met haar treurspel een blijvende stempel drukken op de beeldvorming van Kenau.

Imre Besanger (1981) is artistiek leider bij Theater Kwast. Hij bewerkte tientallen historische teksten voor het toneel.

Het stuk speelt zich af tijdens de eerste bloederige jaren van de Opstand tegen de Spaanse koning; de Tachtigjarige Oorlog. Het is juli 1574. De stad Haarlem wordt al maanden belegerd door de Spaanse troepen onder leiding van de zoon van de gehate Spaanse landvoogd de hertog van Alva. De Haarlemmers bieden uitzonderlijk lang weerstand. De Haarlemse heldin Kenau Hasselaer, steunt Ripperda om desnoods strijdend ten onder te gaan voor de goede zaak. Even lijkt het lot de opstandelingen gunstig gezind… toch blijkt Haarlems val onafwendbaar.

opvoergegevens: Theater Kwast / Imre Besanger

inkijken
€12,50
x