De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (533)

Zeami

 

Zeami Motokiyo (ca. 1363 - 1443) is een belangrijke naam binnen de wereld van n?gaku. Naast de vele stukken die hij schreef, waarvan een groot aantal nog steeds opgevoerd worden, is hij ook belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de kunstvorm van het no-spel op zich. Hij verfijnde n?gaku en verankerde deze in vastgelegde conventies door het schrijven van secundaire literatuur. Naast aanwijzingen wat betreft het acteerwerk ging hij in op de opvoeding van een acteur vanop een jonge leeftijd en het schrijven van n?-stukken.

Biografie

 

Zeami Motokiyo (??? ??, ca. 1363 - 1443) is een belangrijke naam binnen de wereld van n?gaku. Naast de vele stukken die hij schreef, waarvan een groot aantal nog steeds opgevoerd worden, is hij ook belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de kunstvorm op zich. Hij verfijnde n?gaku en verankerde deze in vastgelegde conventies door het schrijven van secundaire literatuur. Naast aanwijzingen wat betreft het acteerwerk ging hij in op de opvoeding van een acteur vanop een jonge leeftijd en het schrijven van n?-stukken.

 

Zeami: ‘Je moet weten hoe het zit met essentie en functie in No ?. Esssentie is als de bloem en functie is als de geur. Dit is weer zoiets als de maan en het maanlicht. Als je de essentie kunt begrijpen, komt de functie vanzelf. Dus de mensen die het weten kijken naar No ? met hun geest en de mensen die het niet weten kijken naar No ? met hun ogen. Wat met de geest word gezien is essentie, wat met de ogen wordt gezien is functie.’

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Erik Bindervoet Kinuta – Het Vollersblok #571 NL downloaden

Erik Bindervoet (1962) publiceerde zes dichtbundels bij uitgeverij de Harmonie, het meest recent Het spook van de vrijheid. Vertaalde met RJ Henkes voor ’t Barre Land Hamlet van W. Shakespeare en De laatste dagen der mensheid van K. Kraus.

no-spel

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download