De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (542)

Suzanne van Lohuizen

 

Suzanne van Lohuizen (1953-2019) begon haar carrière als actrice bij theatergroep Proloog. Daarnaast schreef en regisseerde ze teksten samen met Josée Hussaarts. Van Lohuizen verwierf voornamelijk bekendheid met het schrijven van toneelteksten voor jeugdtheater en wordt nogsteeds veel gespeeld in het buitenland.

Biografie

       De Nederlandse toneelschrijfster Suzanne van Lohuizen werd geboren in 1953. Ze doorliep twee jaar van de Arnhemse toneelschool. In 1977 studeerde ze af voor M.O.-A Nederlands aan de Geldersche Leergangen. Zij begon haar carrière als actrice bij de politieke theatergroep Proloog. Daarnaast ging zij zich bezig houden met het regisseren en schrijven van teksten voor kinderen en volwassenen. Van Lohuizen verwierf voornamelijk bekendheid met het schrijven van toneelteksten voor jeugdtheater. In een interview zegt ze daarover: ‘Het gevecht van een kind tegen de wereld om hem heen is een heel zwaar gevecht. Ik schrijf voor kinderen niet uit zendingsdrang, maar omdat ik me daar nog steeds emotioneel mee verbind.’

In 1992 ontving Suzanne van Lohuizen de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs voor Heb je mijn kleine jongen niet gezien? en Het Huis van mijn Leven, beide teksten voor kinderen. Deze twee teksten verschillen erg in thema en stijl. Het thema, het bronnenmateriaal, is voor Van Lohuizen vaak bepalend voor de sfeer en het ritme van de taal. Ze schrikt er niet voor terug om de meer macabere en sombere aspecten van het leven in haar teksten aan te pakken.

Vanaf 1993 vormden Suzanne van Lohuizen en Josée Hussaarts een kern-productieteam: Hussaarts en Van Lohuizen. Sinds 2001 schrijft Van Lohuizen als freelance auteur voor diverse theatermakers en gezelschappen.     

Suzanne van Lohuizen stierf in de winter van 2019.

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
2 Van drie oude mannetjes die niet dood wilden 3 #502 1999 NL downloaden
1 Heb je mijn kleine jongen niet gezien? 2 #163 1990 NL downloaden