De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (542)

Stan Lapinski

 

Stan Lapinski (1953) schrijft zowel voor theater als voor film en televisie. Hij schreef (met anderen) de series Russen, Van Speijk, Seinpost Den Haag en Levenslied. Zijn meest recente filmscenario is Snackbar. Voor toneel schreef hij eerder o.a. Krapuul (een productie van De Gebroeders Flint).

Biografie

(Langere versie)

Stan Lapinski (1953) studeerde begin jaren 70 Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is scenarioschrijver, als zodanig is hij autodidact. Daarnaast schreef hij voor het theater o.a. Parsifal (een show met film, een acteur, een pianist en een zangeres), Een scherzo van scherven (een muzikale filmcollage, met de Ebony Band) en Krapuul (toneeltekst naar motieven van L.P. Boon). Hij schreef filmscenario’s met de meest uiteenlopende regisseurs, variërend van experimenteel-artistiek (Frans van de Staak, Kees Hin) tot commercieel (Ruud van Hemert). Recentelijk schreef hij het scenario voor de film Snackbar (regie Meral Uslu), die in première ging tijdens het Filmfestival van Berlijn (2012). Voor televisie schreef hij (samen met anderen) o.a. de series Russen, Van Speijk, Seinpost Den Haag en Levenslied. 

 

Toneelwerk

Zo’n mooie dag (2013)
Liefde is kouder dan de dood (2006, samen met Dick van den Heuvel)
Barnstijn (1997)
Krapuul (1996)
Een scherzo van scherven (1996)
Parsifal (1993)
Was soll ich kreuz und quer (1993, koorstuk voor Willem Breuker)

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Zo'n mooie dag 1v-1m #186 2012 NL downloaden

Op zijn oude dag verschijnt zij nog eenmaal, als in een koortsdroom, en trekt hem mee naar hun jeugd, toen ‘het verschrikkelijke’ gebeurde. Ze waren jong en onschuldig toen hun prille liefde wreed uiteengescheurd werd. Zal hij met haar, met het verleden, het onrecht, de waanzin in het reine komen

opvoergegevens: Via Rudolphi / Sanne van Rijn

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download