De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (533)

Saban Ol

 

Saban Ol (1962, Aksaray, Turkije) is regisseur, schrijver en vertaler. Hij studeerde in 1989 af aan de Theaterschool in Amsterdam. Zijn tekst Kakkerlakken toerde met toneelgroep Ceremonia onder regie van Eric De Volder door België. Samen met Celil Toksöz en Gert de Boer richtte hij in 2000 Theater Rast op.

Biografie

Saban Ol (1962, Aksaray, Turkije) is regisseur, schrijver en vertaler.

Saban Ol is onder andere bekend van zijn stukken Eleni & Roos, Sivas 93, Bodypeeling en De Mus. In 1989 studeerde Saban Ol als eerste student van Turkse afkomst af van de DDV-regieopleiding Amsterdam. Hij maakte een vliegende start en maakte vanaf dat moment hij elk jaar minstens één voorstelling. In 1996 voor het eerst over de grens: het door hem geschreven stuk Kakkerlakken toerde met toneelgroep Ceremonia en onder regie van Eric de Volder door België. In de loop van zijn carrière zal Ol nog vaak met Eric de Volder samen werken, evenals met de Vlaamse toneelschrijver Paul Pourveur.

In 2000 richt hij samen met Celil Toksöz en Gert de Boer Theater RAST op, waar hij tot op heden artistiek leider is. Bij RAST ontwikkelt hij ook zijn schrijftalent verder en creëert vele theaterstukken. Zijn regie en teksten baseert hij op grondig onderzoek over het onderwerp. Ol streeft er altijd naar universele en hedendaagse voorstellingen te maken, waarbij hij controverse niet schuwt. Authenticiteit is hierin een sleutelwoord voor hem. Als theatermaker ziet hij een duidelijke rol voor actualiteit en politiek weggelegd in zijn werk. ‘Ik ben altijd opzoek naar nieuwe vormen en teksten. Zo kan ik op mijn manier getuige zijn van een tijdperk, van mijn tijd.’, aldus Ol.

 

Toneelwerk

De mus – 2012
Moeder Blues – 2011
Eleni & Roos – 2010
De Terugkeer van Olbyses – 2009
De Kus van de Roos – 2004
De Afrekening – 2001
Wespennest – 2000
Kakkerlakken – 1996

Contact

www.rast.nl

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
2 De mus 2 #446 2012 NL downloaden
1 Eleni & Roos 2v #445 2010 NL downloaden