De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (533)

Roger Vitrac

 

Roger Vitrac (1899-1952) was een Frans surrealistisch toneelschrijver en dichter.Pas na zijn dood werd Vitrac pas echt bekend, toen Jean Annouilh in 1962 Victor, of Macht aan de Kinderen opvoerde.

Biografie

Roger Vitrac (1899-1952) was een Frans surrealistisch toneelschrijver en dichter.
Tijdens zijn jongere jaren werd hij beïnvloed door het symbolisme en het werk van Comte de Lautréamont en Alfred Jarry, en hij ontwikkelde een voorliefde voor theater en de dichtkunst. Vitrac sloot zich in de vroege jaren twintig aan bij de surrealistische beweging en droeg bij aan de eerste uitgaven van het tijdschrift La Révolution Surréaliste. Nadat hij zich langzamerhand losgemaakt had van deze beweging stichtte hij samen met Antonin Artaud in 1926 het Théatre Alfred-Jarry waar hij absurdistisch toneelwerk voor schreef. Hij werkte vanaf 1931 ook als journalist  en schreef  toneelstukken, die vaak het midden hielden tussen Théâtre de boulevard en intieme tragedies. Pas na zijn dood werd Vitrac pas echt bekend, toen Jean Annouilh in 1962 Victor, of Macht aan de Kinderen opvoerde.

Toneelwerk

Le Sabre de mon père – 1951
Le Loup-Garou – 1939
Les Demoiselles du large – 1938
Coup de Trafalgar – 1934
Victor, of macht aan de kinderen – Victor ou les enfants au pouvoir – 1928
De Geheimen van de Liefde – Les Mystères de l'amour – 1927

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Dood Paard Victor of de kinderen aan de macht - fragment 10> #420 1928 NL downloaden

Toneelspelerscollectief Dood Paard is opgericht in 1993 door Kuno Bakker, Manja Topper en Oscar van Woensel. Dood Paard speelt zowel klassiek repertoire van bijvoorbeeld Shakespeare, Schnitzler, Albee, Handke en Reza alsook speciaal voor het gezelschap geschreven toneelteksten van onder anderen Rob de Graaf, Oscar van Woensel, Gerardjan Rijnders en Joachim Robbrecht. Momenteel bestaat Dood Paard uit Kuno Bakker, Renske van Leeuwen, Manja Topper, Flora Woudstra Hablé en Michael Yallop

Victor viert zijn negende verjaardag en beslist om niet langer het voorbeeldige kind te zijn. Victor speelt met zijn zesjarige vriendinnetje op hilarische wijze het overspel tussen zijn vader en haar moeder na. De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor gedurende het stuk de kleinburgerlijkheid, het bedrog en het gehuichel van de ouders.

opvoergegevens: Dood Paard

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download