De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (542)

Kim van Kooten

 

Kim van Kooten (Purmerend, 26 januari 1974) is een Nederlands actrice, scenarist en vertaler. Voor het Nationale Toneel vertaalde ze Absent Friends/Verre vrienden (1974) van Alan Ayckbourn.

Biografie

Van Kooten werd geboren in Purmerend en groeide op in Zuidoostbeemster. Zij is de dochter van Kees van Kooten en Barbara Kits. Haar broer is de acteur en zanger Kasper van Kooten.

Ze begon aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie, maar stopte daarmee reeds snel, nog tijdens de propedeuse.

Na een toevallige ontmoeting met regisseur Robert Jan Westdijk maakte Van Kooten haar debuut als actrice in diens debuut Zusje (1995). Films als Jezus is een Palestijn (met haar toenmalige vriend Hans Teeuwen), Mariken en Phileine zegt sorry volgden.

Het scenarioschrijven pakte ze weer op, toen Theo van Gogh haar vroeg voor Blind date (1996). Ze heeft zich gespecialiseerd in het uitwerken van karakters en levensechte dialogen. Ook heeft ze het theaterstuk Absent Friends (1974) van Alan Ayckbourn vertaald voor het Nationale Toneel in Verre vrienden (2010).

Naast haar werk als actrice en scenariste, was Van Kooten actief als recensente bij en presentatrice van het filmprogramma Stardust van de VPRO.

 

 

 

Als scenarioschrijfster

 

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Kim van Kooten Kat op een heet zinken dak (fragment) 10> #128 1955 NL downloaden

Kim van Kooten (Purmerend, 26 januari 1974) is een Nederlands actrice, scenarist en vertaler. Voor het Nationale Toneel vertaalde ze Absent Friends/Verre vrienden (1974) van Alan Ayckbourn.

Kat op een heet zinken dak (1955), een familiedrama, is het verhaal van de meedogenloze confrontatie tussen een rijke, terminaal zieke patriarch en zijn aan de drank verslaafde lievelingszoon Brick.
Vertaling uit het Engels: Kim van Kooten

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download