De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (278)

Karst Woudstra

 

Karst Woudstra (Leiden, 1947) is regisseur, toneelschrijver en vertaler. Als regisseur werkte Woudstra in Nederland (RO Theater, Het Nationale Toneel, NNT), Vlaanderen (KVS , De Korre), Zweden (Dramaten) en Duitsland. Hij vertaalde toneelstukken uit het Noors en Zweeds van o.a. Strindberg, Ibsen en Norén. Voor zijn toneelwerk ontving hij in Nederland in 1994 de Edmond Hustinxprijs èn de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Biografie

Karst Woudstra (Leiden, 1947) is regisseur, toneelschrijver en vertaler. Hij was van 1980 tot 1985 artistiek leider van het Publiekstheater. Als regisseur werkte Woudstra in Nederland (RO Theater, Het Nationale Toneel, NNT), Vlaanderen (KVS , De Korre), Zweden (Dramaten) en Duitsland. In Duitsland wordt zijn werk regelmatig gespeeld, en zijn stuk De Worgengel beleefde de wereldpremière bij de Schaubühne in de regie van Thomas Ostermeier. Hij vertaalde toneelstukken uit het Noors en Zweeds van o.a. August Strindberg, Henrik Ibsen en Lars Norén. Norén introduceerde hij hiermee in Nederland.
Voor zijn toneelwerk ontving hij in Nederland in 1994 de Edmond Hustinxprijs èn de Taalunie Toneelschrijfprijs. Zijn toneelwerk werd vertaald in o.a.het Engels, Spaans, Italiaans, Frans, Zweeds en Duits.

Toneelwerk


De dood van Heracles –
Spiegelsplinters –
Anterotikon –
De kerstdagen –
De Worgengel – 2003
Stilleven – 1998
Zwarte vijvers –
De Stille Grijzen van een Winterse Dag in Oostende – 1994
Total Loss – 1993
Een Zwarte Pool – 1992
Een Donker Uitzicht –1991
Een Hond begraven – 1990
Chevreau –
Duifje Klok –
Rebecca Schwajger –
De Linkerhand van Meyerhold – 1990
Hubert Lambert –
Blauwe Appel – libretto – 1984
Kvokala – 1983
Hofscènes – 1981

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Een zwarte Pool 2v-3m #225 1992 NL downloaden

Een zwarte Pool speelt in de Amsterdamse grachtengordel. De Berlijnse muur is gevallen. Het Westen is bang voor een niet aflatende stroom van immigranten uit het Oostblok. Een jeugdvriend komt met zijn vrouw op bezoek voor een etentje. De twee echtparen zijn rond de veertig en erg ongelukkig. Er is een jonge Poolse student in huis. Zijn aanwezigheid heeft een merkwaardig dwingend karakter.

opvoergegevens: Het Nationale Toneel / Albert Lubbers

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download