De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (534)

Joop Admiraal

 

Joop Admiraal (1937 - 2006) was als toneelspeler, vooral bekend werd door zijn rollen bij het Werkteater en Toneelgroep Amsterdam. De tekst 'U bent mijn moeder' maakte hij in samenspraak met Jan Ritsema

Biografie

Joop Admiraal studeert in 1959 af aan de Toneelschool in Amsterdam en begon te werken bij de Nederlandse Comedie. In de jaren die erop volgden hield hij zich bezig met film en experimenteel theater. In 1971 verbond Admiraal zich aan het Werkteater in Amsterdam. Hiervoor schrijft en speelt hij in 1981 U bent mijn moeder. Hij krijgt er in 1982 de Louis d’Or prijs voor en na een Duitse tournee ontvangt hij ook de Adolf Grimmeprijs. Vanaf 1987 maakte Admiraal voornamelijk als acteur deel uit van Toneelgroep Amsterdam. Hij speelt er meestal in een regie van Gerardjan Rijnders. Admiraal was de afgelopen jaren te zien in onder meer Nadien, Jachtgezelschap, Mooi weer vandaag, Old Times, De hoeksteen, Een soort Hades, De Cid en Snaren. Admiraal acteerde ook in enkele films (Hersenschimmen van Heddy Honigmann, Max Havelaar van Fons Rademakers...)

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 U bent mijn moeder 1 #155 1982 NL downloaden

Verslag van Joop Admiraal (werkteater) van bezoeken aan zijn moeder in het verzorgingstehuis. Onder regie van Jan Ritsema speelde hij zichzelf en zijn moeder.

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download