De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (542)

Johann Friedrich Kind

 

De librettist Johann Friedrich Kind (1768-1843) was een bekende, Duitse toneelschrijver die vooral bekend is geworden om zijn libretto voor Der Freischütz. Hij was een erg productief schrijver in verschillende literaire velden.

Biografie

De Duitse componist, dirigent, virtuoos pianist, gitarist en criticus Carl Maria von Weber (1786-1826) staat bekend als een van de eerste, uitgesproken componisten van het Romantische tijdperk. Hij is het meest bekend om zijn opera’s en was een cruciaal figuur in de ontwikkeling van de Duitse Romantische opera. Naast opera’s componeerde hij een bescheiden hoeveelheid aan niet-operamuziek, waaronder twee symfonieën, een altvioolconcert, een fagotconcert, pianostukken en veel stukken voor klarinet, die hij specifiek voor de virtuoze klarinettist Heinrich Baermann componeerde. Zijn volwaardige opera’s – Silvana (1810), Abu Hassan (1811), Der Freischütz (1821), Die drei Pintos (1820-21), Oberon (1826) – hebben een grote invloed uitgeoefend op Duitse componisten zoals Marschner, Meyerbeer en Wagner. Zijn meest bekende werk is Der Freischütz, een werk dat tot de meest toonaangevende Duitse opera’s wordt gerekend.

De librettist Johann Friedrich Kind (1768-1843) was een bekende, Duitse toneelschrijver die vooral bekend is geworden om zijn libretto voor Der Freischütz. Hij was een erg productief schrijver in verschillende literaire velden, en in zijn tijd genoot hij een grote populariteit. Vooral binnen de context van de opera genoot hij een grote bekendheid: naast Der Freischütz schreef hij het toneelstuk Das Nachtlager von Granada (1818), dat later door Karl Johann Braun von Braunthal werd omgewerkt tot libretto voor de opera Das Nachtlager in Granada (1833). Daarnaast schreef hij Der Holzdieb, dat door Heinrich Marschner op muziek werd gezet.

Contact