De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (280)

Jibbe Willems

 

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

Biografie

Jibbe Willems (1977, Arnhem) is in 2003 als theatermaker afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In zijn teksten onderzoekt hij de schoonheid van het mislukken, de rafelranden van de taal en de onbereikbare staat van het sublieme, waar lijden en geluk elkaar zo dicht naderen dat ze elkaar opheffen in troost. In zijn werk is de tragedie even belangrijk als de humor en, als een atheïst die god mist, is hij altijd op zoek naar verlossing.

Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, tgEcho, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Toneelgroep Maastricht, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat, De Parade, Het Huis van Bourgondië, Urban Myth, De Gentse Feesten, Over ‘t IJ, Generale Oost, Theater Bellevue, de Bonte Hond en Hoge Fronten. Zijn werk is vertaald en opgevoerd in Rusland, Brazilië, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Suriname en zelfs België en iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag.

www.jibbewillems.nl

Opmerkelijk

In 2014 won hij de Artes Jongtheaterschrijfprijs op Theater aan Zee voor The Truth about Kate - die ook werd geselecteerd voor het Theaterfestival en genomineerd voor de BNG nieuwe theatermakersprijs, waar MAC al eerder voor was genomineerd. In 2008 won hij de Nederlands-Duitse toneelschrijfprijs Kaas und Kappes (2e prijs) voor Apocalypso. Ook ontving hij een stimuleringsbeurs van het Platform Theaterauteurs.

Sinds 2015 is hij als huisschrijver verbonden aan toneelgroep Maastricht.

Bibliografie

Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend – 2015
Waar het Vlakke Land gaat Plooien - 2015
The Truth About Kate - 2014
L&L – 2014
En Hier is Lijf – 2014
Rotgod – 2014
Staat van Geluk – 2014
De Uitvaart – 2014
Naar de Hemel Wijzen – 2013
Converstations with my Mother – 2013
Gluren – 2013
Het Water en de Wees – 2013
Kid Dynamite – 2013
Tussentijd – 2013
Lachgas – 2012
Kabel – 2012
Raven – 2012
Noem hem Pinokkio – 2012
Vrije val – 2012
De Achtste Dag – 2012
Nachtmis – 2012, 2011, 2010
Mis voor ongelovigen – 2011
Eindland – 2011
Oscar en zijn moeder – 2011
Iets om van te huilen – 2011
Een goed mens – 2011
Verzet in vredestijd – 2010
Te koop: schrijver – 2010
Barry – 2010
Texel/Texas – 2010
MAC – 2009
JE KAN JE NIET VERSTOPPEN DOOR JE OGEN DICHT TE DOEN – 2008
Schrikkeluur – 2008
De negende cirkel – 2008
Pop – 2008
Taxi – 2008
Antigone – 2008
Apocalypso – 2008
Tekst en eten – 2008
Scharrel – 2008
De Rattenvangster – 2007
TestosterTony – 2007
Roest – 2007
Zee van gras – 2007
Lola – 2007
Terrorisme voor beginners – 2006
Route du Soleil – 2006
Galaxica – 2005

Contact

jibbewillems@me.com

www.jibbewillems.nl

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
34 Dijkdrift 1v-4m #321 2016 NL downloaden
33 Iets van Troost 1 #292 2015 NL downloaden
32 Van Kniertje tot Diva 1> #281 2015 NL downloaden
31 Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend 2v-3m #276 2015 NL downloaden
30 Waar het vlakke land gaat plooien 1v-1m #279 2015 NL downloaden
29 De Jongste Dag 1m 2015 NL downloaden
28 Tussentijd 2 2014 NL downloaden
27 RotGod 1v-2m 2014 NL downloaden
26 Leo & Lena 3m-4v #232 2014 NL downloaden
25 Vrije Val 1m 2013 NL downloaden
24 Kid Dynamite 1(2)v 2013 NL downloaden
23 het ging niet nee gewoon niet nee 1m 2013 NL downloaden
22 The truth about Kate 1v #207 2013 NL downloaden
21 Naar de hemel wijzen 1 #167 2013 NL downloaden
20 Lachgas 1m 2012 NL downloaden
19 Jibbe Willems De Raaf (gedicht) 1m 2012 NL downloaden
18 Kabel 1m 2012 NL downloaden
17 Noem Hem Pinokkio 3 (1) 2012 NL downloaden
16 Oscar en zijn Moeder 1v-1m 2011 NL downloaden
15 Eindland 2v 2011 NL downloaden
14 Onvrouw 5v 2011 NL downloaden
13 Verzet in Vredestijd 1v 2010 NL downloaden
12 Barry 1m 2010 NL downloaden
11 Texel / Texas 2v-2m 2010 NL downloaden
10 MAC 1 vro 2009 NL downloaden
9 Je kan je niet verstoppen door je ogen dicht te doen 2008 NL downloaden
8 Taxi 1v-6m 2008 NL downloaden
7 TestosterTony 1m 2007 NL downloaden
6 Roest 1v-1m 2007 NL downloaden
5 Lola 1v-2m 2007 NL downloaden
4 Apocalypso 6v-11 2007 NL downloaden
3 Antigone 1v-2m 2007 NL downloaden
2 Jibbe Willems Verleden tijd 2v-1m 1970 NL downloaden
1 Jibbe Willems Othello > #278 1604 NL downloaden