De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (533)

Jan Lauwers

 

Jan Lauwers (Antwerpen, 1957) is een kunstenaar die zowat elk medium hanteert, hij is artistiek directeur van Needcompany, dat hij samen met Grace Ellen Barkey oprichtte in 1986. Het theater van Lauwers is geen gesloten universum: thema's als liefde, verdriet, herinnering en dood worden gesitueerd in het grotere verhaal van de wereld waarin we leven.

Biografie

Jan Lauwers (Antwerpen, 1957) is een kunstenaar die zowat elk medium hanteert. De afgelopen twintig jaar werd hij vooral bekend met zijn baanbrekend theaterwerk met het gezelschap Needcompany, opgericht in Brussel in 1986. Ondertussen bouwde hij aan een aanzienlijk oeuvre beeldend werk uit dat in 2007 werd tentoongesteld in BOZAR (Brussel).

Jan Lauwers studeerde schilderkunst aan de Kunstacademie van Gent. Eind 1979 verzamelde hij een aantal mensen rond zich in het Epigonenensemble. In 1981 werd deze groep omgevormd tot het collectief Epigonentheater zlv (zonder leiding van) dat het theaterlandschap verraste met een zestal theaterproducties. Hiermee schreef Lauwers zich in in de radicale vernieuwingsbeweging in Vlaanderen begin ’80 en brak internationaal door. Het Epigonentheater zlv bracht concreet, direct en sterk visueel theater met muziek en taal als structurerende elementen. Voorstellingen waren Reeds gewond en het is niet eens oorlog (1981), dE demonstratie (1983), Struiskogel (1983), Background of a Story (1984) en Incident (1985). Jan Lauwers ontbond dit collectief in 1985 en richtte Needcompany op.

Jan Lauwers is artistiek directeur van Needcompany, dat hij samen met Grace Ellen Barkey oprichtte in 1986. Het theater van Lauwers is geen gesloten universum: thema's als liefde, verdriet, herinnering en dood worden gesitueerd in het grotere verhaal van de wereld waarin we leven. Melancholie en grote levensvragen krijgen steeds een tegengewicht in de kracht van de humor en de lach. De theaterstukken werden opgevoerd in meerdere talen tegelijk, wat een extra dimensie bezorgt aan de tekst en de speelstijl.

 

Kebang - bundel met toneelteksten en korte verhalen 

BERLIJN, 1998. Een oude vrouw besluit zelfmoordterrorist te worden; in de parfumerie-afdeling van een grootwarenhuis blaast ze zich op. Kwestie van welriekend heen te gaan.
SANTIAGO DE CHILE, 1973. Harry de beroepsrevolutionair hoort de laatste speech van Allende: ‘Ik ben niet bitter, enkel teleurgesteld.’, en besluit nog een laatste maal wapens te kopen in Brussel.
PARIJS, 1979. Een 69-jarige grootmoeder besluit haar 16-jarige kleinzoon te ontmaagden die vervolgens vlucht naar Afrika, zijn dood tegemoet.
Dit zijn enkele personages uit de kortverhalen en theaterteksten die Jan Lauwers schreef tussen 1995 en 2007 voor zijn theatergroep Needcompany.

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Marktplaats 76 veel #151 2012 NL downloaden

Marktplaats 76 vertelt het verhaal van dorpelingen, opgeschrikt door een ontploffing waarbij 24 mensen het leven laten, waaronder 7 kinderen. De tragedie van de dode kinderen weegt zwaar op de achterblijvende dorpelingen. Te veel verdriet overheerst. Tot er op een dag een boot uit de hemel valt: “Een uit de hemel gevallen reddingsboot.”

opvoergegevens: Needcompany / Jan Lauwers

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download