De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (271)

Henrik Ibsen

 

Henrik Ibsen (1828–1906) was een Noors toneelschrijver en dichter. Hij schreef in zijn leven vijfentwintig toneelstukken en twee dichtbundels. Peer Gynt (1867) stamt uit zijn begin-periode en is nog in versvorm geschreven. Van zijn moderne latere stukken zijn, Een poppenhuis (1879) en Spoken (1889) zeer bekend. Zijn laatste werken zijn zeer retrospectief, zoals Hedda Gabler (1890)

Biografie

Henrik Ibsen (1828-1906) was een Noors toneelschrijver en dichter. Hij schreef in zijn leven vijfentwintig toneelstukken en twee dichtbundels. In zijn begintijd schreef hij historische en klassieke drama’s die nu in de vergetelheid zijn geraakt; daarop volgen twee grote stukken in versvorm (Brand en Peer Gynt) die Ibsen tijdens zijn verblijf in Rome heeft geschreven. Vervolgens komt de ‘moderne’ Ibsen naar voren met stukken die hem – weliswaar pas in zijn latere leven, na 1889 – wereldberoemd maken zoals Steunpilaren van de maatschappij, Een poppenhuis, Een vijand van het volk en De wilde eend, waarin wordt ingegaan op maatschappelijke vraagstukken van zijn tijd. In de herfst van zijn leven volgen stukken die qua sfeer vaak duister zijn en getuigen van een groot psychologisch inzicht, zoals Hedda Gabler, Bouwmeester Solness en John Gabriel Borkman. Na Shakespeare wordt het werk van Henrik Ibsen in de hele wereld het meest opgevoerd.

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Marcel Otten Peer Gynt veel #132 1867 NL downloaden

Marcel Otten (1951)vertaalt uit het Engels, Duits, Frans, Oud- en Modern IJslands en Noors. Hij studeerde Nederlands, Engels, Filosofie, Oudijslands en Theaterwetenschappen. Na geruime tijd in Duitsland bij diverse grote toneelgezelschappen gewerkt te hebben, was hij aan Toneelgroep Theater verbonden als dramaturg/vertaler. Daarna vertaalde en bewerkte hij in totaal zo'n 100 toneelstukken voor alle grote gezelschappen. Voor de vertaling van de Edda van Snorri Sturluson kreeg hij de Filter Vertaalprijs 2012.

In 'Peer Gynt' zien we de gelijknamige hoofdpersoon in drie fasen van zijn leven. We leren Peer kennen als jonge rusteloze fantast en buitenstaander, naar iemand die een leven kiest van eigenbelang tot hij als oude man beseft hij dat hij in de armen van zijn jeugdliefde Solveig rust en geluk had kunnen vinden. Maar Peer was Peer, een rusteloze zoeker, die dacht voorbestemd te zijn voor een groots en meeslepend leven. Integrale vertaling uit het Noors: Marcel Otten.

opvoergegevens: Het Zuidelijk Toneel / Matthijs Rümke

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download