De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (549)

Gerben Hellinga

 

(Zwitserland , 1937) Na schooljaren in Nederland, Belgie en Zuid-Engeland volgde hij een toneelopleiding aan het Max Reinhardt Seminar in Wenen en werkte enkele jaren als acteur in Berlijn en Amsterdam. Hij werd schrijver, o.m. van thrillers, toneelstukken en korte verhalen en schreef ook veel voor de televisie. Zijn meest succesvolle toneelstuk was Kees de Jongen, een bewerking van het boek van Theo Thijssen (1970)

Biografie

Gerben Hellinga (Zwitserland , 1937)


Na schooljaren in Nederland, Belgie en Zuid-Engeland volgde hij een toneelopleiding aan het Max Reinhardt Seminar in Wenen en werkte enkele jaren als acteur in Berlijn en Amsterdam.

Hij werd schrijver, o.m. van thrillers, toneelstukken en korte verhalen en schreef ook veel voor de televisie.

In het autobiografische Wintervlinder (1997) beschreef hij zijn spirituele ontwikkeling, die het gevolg was van paranormale ervaringen. Sinds 40 jaar bestudeert en gebruikt hij de I Tjing.

Voor lezers van twaalf tot tachtig schreef hij de sprookjesroman ‘Het geheim van de duim’ (2003), het eerste deel van een trilogie.

Hij schreef de toneelstukken Lekker blijven liggen en maffen (een jeugdvoorstelling), Mensch durf te leven (1979 - over de moord op de cabaretier Pissuise), Ajax-Feijenoord (1970 - over Sjors en Sjimmie), in '83 samen met Jacques Klöters De zoon van Louis Davids (1986) en Semmelweis (in '92 bij het RO Theater. Over een jonge arts die in het simpele ritueel van handen wassen een remedie ontdekte tegen kraamvrouwenkoorts, maar er niet in slaagde met die ontdekking respect af te dwingen).

Zijn meest succesvolle toneelstuk was Kees de Jongen, een bewerking van het boek van Theo Thijssen (1971). Op 17 december 2009 ging het stuk opnieuw in premiere bij De Toneelmakerij onder regie van Liesbeth Coltof.

De quasi-documentaire/docu-drama over Rudy Schokker huilt niet meer (een jongetje dat niet huilde maar vliegtuiglawaai produceerde) hoort bij zijn beroemdste werk. Het was een gespeelde satirische documentaire over geluidshinder. De VPRO zond deze film - die hij samen met Pieter Verhoeff maakte - uit in 1972 en duizenden mensen geloofden dat het echt was.

Bekende boeken van hem zijn De Hellinger Omnibus (1979), Merg en Been (1985), De Stille (1999).

De Terugkeer van Sid Stefan werd onderscheiden met de Gouden Strop (1989). Zijn laatste boek is Oog om Oog (2004).

In 2008 voltooide hij een scenario voor de verfilming van het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel, genaamd De Gijsbrecht in opdracht van filmproducent Matthijs van Heiningen en regisseur Theu Boermans.

Verder was hij jarenlang toneelrecensent voor Vrij Nederland. Meest recente boeken Oog om oog 2004 ISBN: 9789023412410 4.000000 De terugkeer van Sid Stefan 1989 ISBN: 9789057132704 4.000000 Merg en been 1985 ISBN: 9789035112834


Alle boeken van deze auteur

Gerelateerde artikelen

Toneelwerk

Kees de Jongen - 1970Lekker blijven liggen en maffen (een jeugdvoorstelling), Mensch durf te leven (1979 - over de moord op de cabaretier Pissuise), Ajax-Feijenoord (1970 - over Sjors en Sjimmie), De zoon van Louis Davids (1986) Semmelweis (in '92 bij het RO Theater. Over een jonge arts die in het simpele ritueel van handen wassen een remedie ontdekte tegen kraamvrouwenkoorts, maar er niet in slaagde met die ontdekking respect af te dwingen).

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Kees de jongen 10> #200 1977 NL downloaden

Boekbewerking naar de gelijknamige roman van Theo Thijssen.
Wie komt daar voorbij? Het is Kees Bakels, stevig stappend in de zwembadpas. Kees houdt van struinen door de straten en postzegels verzamelen. En hij is stiekem verliefd op Rosa Overbeek, het fijnste meisje van de klas. Een heel gewone jongen dus. Maar diep van binnen voelt hij dat hij bijzonder is, keurig en verheven. Ook al is er thuis weinig geld, ook al is vader best vaak ziek en gebeurt het onvoorstelbare. Hij sterft. Ook al moet Moe de zaak verkopen, verhuizen ze naar de rand van de stad en moet Kees besluiten: van school af zonder loffelijk ontslag, om te werken voor twee guldens in de week. Hij weet zeker dat er een prachtige toekomst op hem wacht. * Uitgegeven in de serie Nederlandse Sleutelteksten *

opvoergegevens: Toneelgroep Centrum / Peter de Baan

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download