De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (526)

Franz Kafka

 

Franz Kafka (Praag, 1883-1924), was een belangrijk schrijver van de 20e eeuw. Zijn boeken laten zich kenmerken door een nachtmerrieachtige sfeer waarin de eenling zich zonder kans op verlossing verzet tegen hogere, vaak bureaucratische, machten. Tot zijn belangrijkste werken worden gerekend: Het Proces, Het Slot, Gedaanteverwisseling en Amerika.

Biografie

Franz Kafka (Praag, 1883-1924), was een belangrijk schrijver van de 20e eeuw, zijn werk behoort onherroepelijk tot de canon van de wereldliteratuur. Centraal in zijn oeuvre staan thema’s als vervreemding, schuld en boete, bureaucratie, verzet en verlossing. Zijn boeken laten zich kenmerken door een nachtmerrieachtige sfeer waarin de eenling zich zonder kans op verlossing verzet tegen hogere, vaak bureaucratische, machten. Tot zijn belangrijkste werken worden gerekend: Het Proces, Het Slot, Gedaanteverwisseling en Amerika.

Contact

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 Jona Hoek Het Slot (toneelbewerking) veel #226 1922 NL downloaden

Jona Hoek (Amsterdam, 1978) studeerde theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en regie aan de Amsterdamse Theaterschool. Vanaf 2011 is hij werkzaam geweest als dramaturg, bewerker en vertaler voor o.a. het Noord Nederlands Toneel, tg Monk, Toneelgroep Amsterdam en Frascati Producties. Onlangs verscheen zijn vertaling van Becketts roman Mercier et Camier bij uitgeverij Koppernik. Jona werd de afgelopen jaren meerdere keren genomineerd voor de Europese Literatuurprijs voor zijn prozavertalingen van het werk van Cyan Jones.

Een man stelt alles tevergeefs in het werk om de -vrijwel onzichtbare- gevestigde orde [Het Slot] in de maatschappij waar hij terechtgekomen is te doorgronden en haar werking te onderzoeken, wat hem uiteindelijk nauwelijks zal lukken.
Een toneelbewerking van het gelijknamige boek van Franz Kafka door Jona Hoek.

opvoergegevens: ArtEZ Toneelschool Arnhem / Julie van den Berghe

inkijken
boekje €12,50 + bestellijst
PDF download