De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (528)

Anna Luka da Silva

 

Anna Luka da Silva (Rotterdam, 1994) is feministisch schrijfster, performer, regisseur en yogini. In 2019 studeerde ze af aan de performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht, waarna ze de KBC prijs won op Theater aan Zee met haar voorstelling The Journey. Ze werkte de afgelopen twee jaar nauw samen met Nora Ramakers onder de naam Venus Pop Grotto! Momenteel werkt Anna Luka aan haar eerste poëziebundel.

Biografie

Anna Luka da Silva (Rotterdam, 1994) is feministisch schrijfster, performer, regisseur en yogini. In 2019 studeerde ze af aan de performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht, waarna ze de KBC prijs won op Theater aan Zee met haar voorstelling The Journey. Ze werkte de afgelopen twee jaar nauw samen met Nora Ramakers onder de naam Venus Pop Grotto! Hun werk werd onder andere getoond op Het Theaterfestival (BE), Jonge Harten Festival, Theaterfestival De Parade, bij CAMPO, Theater Rotterdam, Frascati, en Toneelhuis. Ze werden in 2020 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs en werkten onder andere samen met Productiehuis Theater Rotterdam, Oerol en Over ‘t IJ. Momenteel werkt Anna Luka aan haar eerste poëziebundel.
In haar werk ontvouwt zich het diepe verlangen om de relatie met het lichaam te herstellen. Anna Luka gelooft dat het lichaam een irrationele wijsheid kent die het brein niet kan vatten. In haar podium rituelen wordt het lijf geraadpleegd als opslagplaats van ervaringen. Fysieke aanwezigheid en beleving zijn de core van haar performances, hoewel taal altijd het vertrekpunt blijft. Haar teksten zijn gebald, poëtisch, suggestief en scherp humoristisch. Ze streven nooit volledigheid na, maar laten ruimte voor het instinctieve, intuïtieve, associatieve en wilde denken van het lichaam. Terugkerende onderwerpen zijn lichamelijk eigenaarschap, slachtoffer en dader dynamieken, erotiek, en de herontdekking van natuur als 21e eeuwse stedeling.

Contact

annalukadasilva@gmail.com

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
1 The Journey 1 2019 EN downloaden

In The Journey onderneemt Anna Luka een zwartgallige reis door haar geheugen. Via een taal die geïnspireerd is door de lyriek van Faust en het gebroken Engels van de Urban Dictionary gaat ze beelden uit haar jeugd te lijf. Vermomd als mislukte vaudeville entertainer schraapt ze het puin bijeen en probeert ze zich er op cartooneske wijze van los te weken. Maar haar intentie is niet om te vergeten. The Journey is een zoektocht om het lijdende lijf te overstijgen. Want hoe anders vindt een slachtoffer de weg uit het slachtofferschap?

opvoergegevens: Venus Pop Grotto!

PDF download