De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (549)

Adelheid Roosen

 

Adelheid Roosen (Ergens tussen Teteringen en Ulft, 1958) is een Nederlandse theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster.

Biografie

Adelheid Roosen (Ergens tussen Teteringen en Ulft, 30 juni 1958) is een Nederlandse theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster.

Sinds de jaren '80 werkt Adelheid als theatermaakster en al snel volgde ook een carrière in film en televisie.

In 1987 werd zij docent spel aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2000 werd zij adviseur van de artistieke raad van deze school.

In 2003 schreef Adelheid De Gesluierde Monologen (geinspireerd door De Vagina Monologen, waarin zij zelf meespeelde). In dit theaterprogramma praten islamitische vrouwen over intimiteit en seksualiteit. Zij heeft met deze monologen ook opgetreden in Turkije, in de tweede kamer en op vmbo-scholen. In 2006 verdiept Roosen zich opnieuw in de islam en moslimwereld met de voorstelling Is•Man. Nu richt zij haar aandacht via de vrouw naar de man. Haar werkmethode blijft dezelfde: grasduinend, als toerist in eigen land, gesprekken voeren met islamitische mannen en deze verwerken tot een poëtisch theaterscript.

Contact

www.adelheidroosen.nl

nr Vertaler titel personages boekjes jaar taal status
2 Les monologues voilés # 37 2008 FR downloaden
1 De Gesluierde Monologen 4> # 35 2003 NL downloaden