De Nieuwe Toneelbibliotheek

Boekjeslijst
login | registreren?
toon alle schrijvers (542)

Acht Schrijvers

 

Lot Vekemans, Gerardjan Rijnders, Pauline Mol, Don Duyns, Magne van den Berg, Jibbe Willems, Tjitske Jansen en Koen van Hensbergen.

Biografie

Lot Vekemans, Gerardjan Rijnders, Pauline Mol, Don Duyns, Magne van den Berg, Jibbe Willems, Tjitske Jansen en de gloednieuwe maar zeer getalenteerde Koen van Hensbergen. 

Lot Vekemans

Lot Vekemans (1965, Oss) studeerde in 1993 af aan Schrijversvakschool 't Colofon in Amsterdam. Ze schreef onder meer voor Jeugdtheater Artemis en Het Zuidelijk Toneel, NTGent en Het Toneel Speelt. In 2005 ontving ze voor de tekst van Zus Van de Van der Viesprijs. Gif won de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010.

Gerardjan Rijnders

Gerardjan Rijnders werkte als regisseur, acteur en auteur bij o.a.: Baal, De Nieuwe Komedie, F-Act en het Projekttheater. Van 1977 tot 1985 was hij artistiek leider van Globe, en van 1987 tot 2001 van Toneelgroep Amsterdam. Sinds 2001 werkt hij freelance.

Pauline Mol

Pauline Mol (Amsterdam, 1953) studeerde Nederlands en Theaterwetenschap. Van 1973-85 was ze medewerker bij Tejater Teneeter. Vanaf 1982 legde zij zich steeds meer toe op het schrijven van toneelteksten. Van 1990-98 had ze de artistieke leiding van Artemis. Tegenwoordig schrijft zij weer free-lance voor het jeugdtheater. Haar werk is o.a. vertaald in het Duits, Engels, Kroatisch, Fries, Frans, Zweeds, Deens, Arabisch en Spaans

Don Duyns

Don Duyns (Haarlem, 1967) is schrijver en regisseur. Zijn toneelteksten werden uitgebracht bij gezelschappen als Hollandia, Huis aan de Amstel, Rotheater, Growing up in Public en Het Filiaal. Daarnaast schrijft hij ook romans en scenario's voor tv en film. Hij doceert op de schrijfopleiding van de HKU te Utrecht en aan de Filmacademie te Amsterdam.

Magne van den Berg

Magne van den Berg (1967, Enschede) studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam en maakt sindsdien haar eigen voorstellingen. Haar eerste teksten regisseerde ze zelf, latere teksten zijn geregisseerd door anderen. In 2008 won ze de allerlaatste H.G Van der Viesprijs voor het stuk 'De lange nasleep van een korte mededeling'. De tekst 'Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)' is vertaald in het Duits nadat het werd geselecteerd voor het Neue Stücke Festival in Wiesbaden. Ook werkt ze regelmatig nauw samen met choreografe Nicole Beutler.

Jibbe Willems

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Als toneelschrijver werkte hij onder andere voor het Nationale Toneel, Oostpool, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat en Theater Bellevue. Iedere maand is hij te zien in de satirische theatershow De Orde van de Dag. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

Tjitske janssen

Tjitske Jansen (Barneveld, 1971) studeerde in 1996 af aan ArtEZ, de Academie voor Theater in Arnhem. Ze is freelance schrijver, publiceerde drie bundels waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003), Koerikoeloem (2007) waarmee ze de Anna Bijns prijs won en  Voor altijd voor het laatst (2015). 

Koen van Hensbergen

Koen van Hensbergen (Velp, 1988) studeerde in 2014 af aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Vanuit fascinatie voor het begrip verveling schreef hij zijn scriptie Verveel mij!, een betoog over de kunst van het constructief vervelen. Gevoed door het werk van Tsjechov en de zeggingskracht ervan in de 21e eeuw, richt hij zich op zowel het theatermaken als het schrijven. In het project Van Kniertje tot Diva maakt hij zijn debuut als schrijver en performer (Lloyd Hotel, Amsterdam 2015).

 

Contact